City Architecture Office  
 
 

Tarvit Street, Edinburgh

 

Project Value: Ł0.25m
Client : Private
Design Stage : C
2011

     
Tarvit Street

This central Edinburgh gap site is surrounded by Victorian tenements and measures 55m2. It is assymetric and under used as a storage yard.

City Architecture Office has found a solution to create a townhouse over five levels. The building ties with the grain of the adjacent tenements. 3D modelling studies demonstrate that the living spaces would receive generous amounts of natural light without overshadowing and compromising privacy.

Ample private amenity space is provided on a sun-filled loggia roof terrace with skyline views.

The concept development achieves a spacious family house in a location where there is a need for but a lack of such homes. The internal layout can be rationally set for 4nr bedrooms and a garage. Alternatively, the ground floor and first floor could be used as open office space.

Construction may be with a massive timber structure, clad with a pallette comprising engineering brick, timber cladding steel and glass - all appropriate to the site context.

 
Tarvit Street

Tarvit Street