City Architecture Office  
 
 

7 House O’hill Row, Edinburgh

 

Project Value: £175k
Client: Private
Design Stage: C-L
2011


A ubiquitous type of Edinburgh bungalow in Blackhall, is now transformed to provide accommodation to suit modern living patterns and provide level access. It is achieved by placing the lounge, dining, kitchen, garage and ancillary rooms into an extension that wraps around two sides of the existing house. This releases the space within the original shell to be used for sleeping and sanitary accommodation.

The ‘L’ wrap building is a deliberately familiar form; a pitched roof structure that is a super-insulated bespoke timber frame, clad with cedar, slate and brick. This is resolved with a uniform geometry across the dogleg and central valley.

It contains a sequence of attractive, clean lined, lightfilled volumes that re-orientate the aspect to address the private side of the house, maximise daylight and generate a strong connection to the garden. The open plan lounge has a double height volume with the adjacent dining and kitchen space having a more intimate lower ceiling. High level mirrors create the illusion of continual space, disguising the existence of ancillary rooms and garage beyond. The form is understated and sympathetic to the original part of the house.

 
House O'hill Row, Edinburgh

Large sliding windows and rooflight glazing bring natural light into all rooms to ensure a bright interior and seamless transition to a floating external terrace deck. Services are all renewed and thermal comfort is from underfloor heating.

Sustainable solutions include a woodburning stove within the lounge volume and a wet solar array on the south facing roof pitch. Careful detailing and specifi cation has an emphasis on the use of natural materials and future-proofi ng for varying needs or expansion into the roofspace. The finishes are crisp and the colour palette is muted and neutral.

House O'hill Row, Edinburgh