City Architecture Office  
 
 

Dall House

 

Project Value: £50k
Client: Private
Design Stage: C-L
2000 - 2005


A programme of alterations to sympathetically remodel this category B listed property within the World Heritage Site has been completed by City Architecture Office. The double upper apartment was formed by the sub-division in the early 20th Century of a 5 storey townhouse. It lies at the end of a sweeping Victorian crescent that creates a grand urban gesture towards the Dean Bridge and New Town.

This presented many opportunities to explore types of domestic activity and space: Cooking, dining, bathing, showering, sleeping, study and relaxation. City Architecture Office worked with the inherent qualities of the apartment and enhanced the

 

simplicity of light with the introduction of new architectural elements that function as sculptural forms experienced as one journeys around the home.

The corner nature of the home is bright and airy with light from 3 sides constantly changing throughout the day. The flat wraps around a central cupola void that brings light into the common stair below via a false cupola. City Architecture Office gained this otherwise redundant space for the apartment by designing a room with structural glass floor entered through sliding screen doors. This maintains the natural light into the stairwell and provides a stunning lantern room to the apartment. The floor was created using lightweight and large spanning Cellbond honeycombed panels inserted within a steel platform 12m above the stairwell. Elsewhere opalescent polycarbonate is used to partition rooms (doubling as a light box at night) and bespoke storage forms a library wall adjacent to a sofa niche that folds out to form a bed.