City Architecture Office  
 
 

Inverness Riverfront Masterplan

 

Client: Highland Council
Competition
2000


Successful well designed spaces cannot be achieved by separating the design of buildings from the design of adjacent streets and public spaces. Taken together the pedestrianisation of Bank Street and the redesign of the HIE/Jarvis Hotel offer the opportunity to create a new urban front to the River Ness.The existing buildings are replaced with new types stitched into the urban pattern.

There are five main elements:
  1. A cultural hub, with public information, design centre, exhibition and auditorium spaces
  2. An apartment tower
  3. A naturally ventilated office
  4. A hotel and spa
  5. A public piazza at the heart of the above, linking city centre to River.

The new building’s arrangement takes advantage of the southerly orientation of the street grain and the fall towards the River Ness. Traffic is removed save for service access. The piazza accommodates gatherings for festivals, markets, relaxation. It is principally reached from Union Street; cafes and restaurants line it’s periphery. Vennels connect secondary routes with the space.

The ‘Hub’ is at the centre: culture flanked by commerce, living and recreation – all ingredients of vibrant urbanity concentrated together. An auditorium opens onto the piazza for outdoor performance. Our approach creates a sense of place, density, enclosure and continuity with the grain of the Inverness city block.

 
Inverness Riverfront Masterplan


Inverness Riverfront Masterplan