City Architecture Office  
 
 

Sylvan House Studio

 

Project Value: £50k
Client: Private
Design Stage: C-L
2007


Sylvan House is a Category B listed two & a half storey house. Although now completely enclosed by 19th C tenemental city expansion, the house was once situated in much larger grounds with an eastern single storey wing.

 
Sylvan House Studio


City Architecture Office was approached by the current owners to modernise the whole house. Their growing family and need for home workspace (as composers) generated incompatibility with the existing accommodation. The key concerns were to maximise space efficiency, natural light, maintain privacy and sensitively refurbish the historic elements in a cost effective manner. The existing garage provided the opportunity to create a modern flexible studio space and this would become the foil to a transitional courtyard space between old and new. The central garden acts as an outside room for family & social activities.

The overlooked and overshadowed position of the studio along with the client’s necessity for privacy made the provision of natural light very challenging. This was achieved by opening up and highly glazing the south elevation to the garden courtyard with a lowered terrace. This maintains privacy from the adjacent road. A rooftop west facing eyelid light chute funnels afternoon & evening sunlight deep into the room after the south facing side is in shade.

 
Sylvan House Studio

Sylvan House Studio